Het is aan weinigen voorbehouden om op een zo mooie locatie wijn te mogen maken en dan ook nog biologisch! Je moet er geweest zijn om de liefde voor hun domein en de passie voor hun manier van wijnmaken te ervaren.

Beau3 Small

Het domein ligt op de noordwest flanken van het ‘Massif de Fontfroide’ dat zich bevindt tussen de uitlopers van de Pyreneën en het Centraal Massief, op ongeveer 20 kilometer van de stad Narbonne.

Panorama

Slechts 25 ha. is aangeplant als wijngaard en de rest bestaat uit verwilderd bos met pijnbomen, wilde kruiden en wilde zwijnen. Om de omgeving niet teveel te laten verwilderen, worden er op een duurzame wijze en op kleine schaal schapen gefokt. De naam “Fontfroide” is bedacht door de monniken uit de nabijgelegen abdij en duidt op de altijd waaiende koude en droge wind “de Tramontana” Er heerst daardoor een relatief ‘koel’ microklimaat door deze wind en de noordwestelijke ligging, de bodem van zandsteen en de hoogte tussen 80 en 210 meter boven de zeespiegel.

Wijngard

Juist die afgelegen ligging maakt het relatief gemakkelijk om op biologische wijze druiven te telen want buren die de grond zouden kunnen vervuilen wonen wijd weg!.

Karine Nicolas

Karine en Nicolas Mirouze namen in 1999 de fakkel voor het bewerken van deze familieboerderij over. Het doel was het ontwikkelen van uitzonderlijke producten geworteld in de traditie van Château Beauregard Mirouze.
Zij besloten toen om de productie en de kwaliteitsdoelstellingen van de met wijnstokken beplante oppervlakte van 50 ha aan te passen naar 25 ha. Ze kozen voor de volgende druivenrassen:
  • Voor de Corbières Rouge en Rosé werden dat: Syrah en Grenache.
  • Voor de Corbières Blanc: Roussane, Marsanne en Rolle.
  • En voor hun Vin de Pays: Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Viognier en Marsanne
Om de opbrengst per hectare te reduceren vindt ’s zomers een groene oogst plaats. Zij vinden het de plicht van de wijnmakers om een wijn te produceren waarin het terroir tot uitdrukking komt terwijl respect voor het milieu voorop staat. Indachtig dat doel, beheren zij de wijngaard met respect en zonder kunstmest, herbiciden en pesticiden. Omdat zij de vrije natuur voor een groot deel de vrije natuur laten, zijn er ook geen omheiningen neergezet. Dat gaat echter ten koste van de syrah. De in het bos rondstruinende wilde zwijnen blijken een voorliefde te hebben voor deze druif die eerder rijpt dan de Cabernet Sauvignon. Van witte druiven willen de beesten helemaal niets weten.

Kloktoren

Le Grangeot de Beauregard-Mirouze Rouge

Dat perceel is gelegen in het lagere deel van het domein (120 meter) waar de zanderige, relatief arme bodem garant staat voor een goede waterhuishouding met als resultaat gezonde, optimaal rijpe druiven. Samenstelling: 60% Merlot, 25% Cabernet-Sauvignon en 15% Syrah met een gemiddelde opbrengst van 55hl. per hectare. Vinificatie: Na een korte periode van “koude maceratie” (= koud inweken van vruchtvlees en schil op druivensap) volgt gedurende 10 dagen de alcoholische gisting in betonnen kuipen. Lagering: Op RVS tanks. Kwestie van smaak: Diep robijnrood van kleur. Verfrissende neus van vers rood fruit met de opvallende kruidigheid van tijm en rozemarijn. In de mond: Breed, harmonieus en redelijk geconcentreerd. Sprankelend en jeugdig. Kan nog zeker 3 jaar (mits op geschikte plaats) bewaard worden. Serveren in groot (hoog) glas op een temperatuur van ongeveer 18°C. (bij zomerse temperaturen zelfs op 15°C.) Serveren bij: Gestoofde kipgerechten met bijvoorbeeld zwarte olijven of pastagerechten, maar ook bij gegrild rundvlees zal deze wijn blijven staan.

Panorama

Le Grangeot de Beauregard-Mirouze Blanc

Samenstelling: 60% Viognier en 40% Marsanne met een gemiddelde opbrengst van 60 hl/ha. Vinificatie: zsm. na de pluk geperst en direct vergist op lage temperatuur (15°) Lagering: Op RVS tanks voor minstens 5 maanden Kwestie van smaak: Briljante, licht strogele kleur. Een expressieve neus met veel tropisch fruit en citrus. De wijn is levendig, verfrissend en dorstlessend. Serveren bij: Breed inzetbaar als aperitief tot ideale begeleider bij frisse salades en zelfs bij schaal en schelpdieren.

Grangeot

Château Beauregard Mirouze ‘Lauzina’ Rouge A.C. Corbières

‘Lauzina’, de naam van de cuvée, refereert aan de groene steeneiken die hier, zover als het oog reikt, groeien op het zandsteen. Op datzelfde zandsteen zijn de wijnstokken geplant. Voor de rode Corbières is dat half om half syrah en grenache –twee variëteiten die bij het zuiden horen.. De druiven rijpen hier goed in het overdag warme en ’s nachts wat koelere maar bijna altijd droge klimaat. Bij volkomen rijpheid worden ze geplukt en belanden ze zo snel als mogelijk in de gistkuipen. In eerste instantie wordt de temperatuur laag gehouden, opdat de gisting nog niet begint, maar er wel kleur- en aromastoffen aan de druivenschilletjes worden onttrokken. Na zo’n twee weken laat men de temperatuur oplopen en begint de gisting spontaan. Na een opvoeding van nog eens acht maanden wordt de wijn gebotteld. Het resultaat van deze werkwijze is een fruit gedomineerde, sappige en gulle rode wijn met de nodige spanning en kracht. Kleur: Diep en donker. Veel kleur en jeugdig rood; Geur: In de neus stevig en pittig met veel donker, zondoorstoofd fruit en enige kruidigheid; Kwestie Van Smaak: Sappig en fris met veel donker bosfruit. In de finale blijft het fruit lang hangen. De wijn is volumeneus en gespierd als een atleet. Een betere Corbières zal niet gemakkelijk te vinden zijn. Veel vulling en kracht, niettemin elegant. Een wijn met de ideale balans. Karine en Nicolas bewijzen hun vakmanschap. Met honderd procent toewijding hebben ze van het perfecte terroir van Corbières, van Bizanet, van Beauregard een schitterende rode wijn geproduceerd.

Château Beauregard Mirouze ‘Lauzina’ Blanc A.C. Corbières

De witte Lauzina is een assemblage van de variëteiten marsanne en roussanne – elk aanwezig met ongeveer veertig procent en aangevuld met vermentino. De druiven worden rijp geplukt. Na de persing, vergist het sap op roestvrij stalen tanks. Een deel van de wijn krijgt vervolgens een opvoeding van zes maanden op grote eiken vaten van elk 400 liter. Het eindresultaat is een gulden wijn van grote klasse. Dit is zeer knap gemaakt. Proefnotitie: Kleur: Een helder fonkelende kleur die doet denken aan wit goud; Geur: Barstensvol wit fruit van meloen en peer en van banaan en ananas. Rijk, breed en fris; Smaak: Een feest op de tong. Een combinatie van sap, frisheid en rijkdom. Een heerlijk breed palet van aroma’s. Citrusfruit, ook rijkere aroma’s, met daarachter, heel subtiel, het vanille van de houtopvoeding; Kortom, mondvullend en intens met een lange finale Uitstekende wijn. Nu op dronk, maar met enig bewaarpotentieel.

Robert Parker Lauzina

Robert Parker Lauzina award

Tevens overigens wel een uitstekende combinatie! Stoverij van everzwijn met, doe eens zot, chocoladesaus en een glas van hun ‘Fiaire Rouge’, gemaakt van 90% Syrah met 10% Grenache en opgevoed op houten vaten van 225 liter.

Concours Guides 2015